Gezond eten uit pakjes?
De Consumentenbond voert al een tijdje actie over misleidende reclame op verpakkingen van voedingsmiddelen Ze hebben een digitale ‘wall of shame’. hiervoor in het leven geroepen.
Natuurlijk weten u en ik allang dat er veel misleidende claims staan op verpakkingen als ‘boordevol fruit’, ‘rijk aan vitaminen’, ‘het gezonde tussendoortje’ etc. etc.
Maar eerlijk gezegd blijf ik toch altijd weer van de ene verbazing in de andere vallen. Hier volgen een paar van die verbazingwekkende voorbeelden:
De merknaam ‘Healthy People”, de term ‘superfruit’, bosbessen en frambozen? Dat moet wel heel gezond zijn. Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook deze sapjes wel eens koop omdat ik me niet kan voorstellen dat er iets anders in zit dan wat erop staat. (kleine lettertjes zijn lastig te lezen zonder bril). Hoe naïef, want 84% blijkt gewoon witte druivensap te zijn! Een hele snelle suiker bovendien, dus ook nog slecht voor de bloedsuikerspiegel.
Een beter alternatief:
Troebele appelsap (van bijv. Flevohof)
In de “Wall of Shame” van de Consumentenbond staan meer voorbeelden:
Een hele erge vind ik Liga. We kennen Liga allemaal nog wel van het pakje dubbele koekjes dat je mee naar school kreeg als tussendoortje. Dat bestond voornamelijk uit meel en suiker. Tegenwoordig maken ze het veel bonter:
Zo wordt het aangeprezen:
“Fruitkick – Het gebalanceerde en verantwoorde tussendoortje.
Fruitkick is een bron van voedingsvezels en is bovendien rijk aan calcium, ijzer en vitamine B6. Een echte opkikker dus!”
En dit zit er in:
40% Havermeel waarvan 1,5 gram vezels. Dus voornamelijk witmeel en dat zijn snelle suikers.
36,8% fruitvulling, bestaande uit 2/3 glucosefructosesiroop en 1/3 fruit waarvan 7% appelpuree, 3% rozijnen en maar 0,3% geconcentreerd sap van de bosbessen die de verpakking aanprijst. Glucosefructosesiroop heeft niets met fruit te maken. Het is een geconcentreerde zoetstof uit mais.
De toegevoegde vitaminen hebben waarschijnlijk weinig nut, want de vraag is of het wel in de verwerkte vorm opgenomen wordt. Eén reep is ook nog eens130 kcal.
Een beter alternatief:
Een bakje verse bosvruchten of ander fruit. Of een lekkere volkoren boterham of wasacracker met schijfjes appel met kaneel erover.
En de laatste:
Mensen vragen me vaak of crystal clear mag als je wilt afvallen. Kijk zelf maar wat erin zit:
Water, zoetstoffen, smaakstoffen en maar 0,02% fruitsap. Volgens de Consumentenbond zijn dit max. 20 druppels op 1,5 liter. Calorie-arme dranken met zoetstoffen zijn erg slecht voor de lijn want ze werken insulineresistentie in de hand, juist omdat het geen calorieën bevat!
Een beter alternatief:
Een kan kraanwater koud wegzetten met een stuk appel, komkommer, citroensap of een paar takken verse munt.
Heerlijk!