Corona weer in opmars

 Ik hoop dat je ook genoten hebt van de relatieve rust in de zomer wat betreft Corona. Even was de druk van de ketel maar helaas moeten we toch weer alert zijn. Dat er nog geen werkend geneesmiddel of vaccin is, maakt het verontrustend. Positief is wel dat we in de tussentijd meer hebben kunnen leren over het ziektebeeld van Covid-19. Ook homeopaten over de hele wereld hebben hun ervaringen in de behandeling van Covid-19 verzameld. Daarom deel ik in deze nieuwsbrief graag de belangrijkste dingen die kunnen helpen om niet ziek te worden en het risico op complicaties bij ziekte te verminderen.

Als je ziek wordt

Als eerste is het belangrijk om de symptomen van Corona te herkennen. Als je je ziek voelt worden dan begint dit vaak met  keelpijn, oorpijn, hoest, koorts, loopneus, hoofdpijn, rillerigheid, spierpijn en vermoedheid. Er kan ook verlies van smaak of reuk zijn. Er zijn ook mensen die last krijgen van misselijkheid en diarree. De koorts is meestal wisselend van laag to hoog.

In de volgende fase verschuiven de symptomen richting de longen waarbij er moeilijk op te hoesten slijm ontstaat. Dit gaat gepaard met hevig hoesten en benauwdheid. De meeste mensen komen hier in een dag of 14 overheen.

Als er toch complicaties ontstaan zoals erge benauwdheid, dan ontstaan die vreemd genoeg niet door het virus, want het virus is na 7-10 dagen overwonnen. Het is een te heftige reactie van ons eigen immuunsysteem waardoor complicaties kunnen ontstaan. (Daarom blijken immuun onderdrukkende geneesmiddelen zoals prednison enige bescherming hiertegen te bieden). Door deze reactie van het immuunsysteem raken weefsels beschadigd en bij Covid-19 zijn dit vooral de longen.

Nu vraag je je misschien af hoe het komt dat het immuunsysteem te heftig reageert. Wil je hier meer over weten en wat je preventief daaraan kunt doen lees dan verder.

laaggradige ontstekingen

Mensen met flink overgewicht blijken meer risico te hebben op complicaties in het ziekteverloop. Dit komt doordat zij veelal last hebben van chronische ontstekingen die nauwelijks merkbaar zijn, ook wel laaggradige ontstekingen genoemd. Het buikvet en de vaak te hoge glucose- en insulinespiegels veroorzaken deze ontstekingen waardoor het immuunsysteem voortdurend aan het werk is. Ook als we ouder worden is er meer risico is op een verstoorde glucosehuishouding. Dit is mogelijk ook een van de redenen waarom ouderen zwaarder getroffen worden.

Daarom is het belangrijk dat je niet teveel overgewicht hebt en de glucosespiegel stabiel houdt. Voor iemand met diabetes is dit altijd al een belangrijke leefregel. Je kunt hier zelf dus iets aan doen. Hieronder lees je hoe.

GLUCOSE- EN INSULINESPIEGEL STABILISEREN

De glucosespiegel stabiliseren doe je vooral door rekening te houden met de glycemische index (GI) van voedingsstoffen. Eiwitten, vetten en vezels hebben een lage GI. Mensen zijn vaak bang om koolhydraten te eten, maar ook die kunnen een lage GI hebben. Dat geldt voor peulvruchten en de meeste groenten- en fruitsoorten. Volkoren meelproducten hebben ook een acceptabele GI. Vermijd echter geraffineerde wit meel producten en alle toegevoegde suikers (lees etiketten).  Mensen die het EPD3 voedingsprogramma kennen hebben al ervaren hoe glucosespiegelstabilisatie en afname van insulineresistentie leidt tot afbouw van buikvet, waardoor vaak ook allerlei ontstekingsreacties verdwijnen.

BEWEEG MEER

Door iedere dag te bewegen bouw je een teveel aan insuline af. Hierdoor raken je cellen weer gevoeliger voor insuline wat helpt om de glucosespiegel te stabiliseren. Bewegen in de buitenlucht zorgt tevens voor aanmaak van vitamine D (zie ook hieronder) en het houdt je longen in goede conditie. Daarnaast is bewegen goed voor onze geestelijke gezondheid, zowel voor het geheugen als onze gemoedstoestand. Bewegen kan bestaan uit een half uur tot 1 uur lopen of fietsen in een tempo waarbij je hartslag omhoog gaat, maar waarbij je wel gewoon kunt praten.

ONDERSTEUNENDE MAATREGELEN

Daarnaast kun je je immuunsysteem ondersteunen met aanvullende maatregelen. In mijn nieuwsbrief van maart heb ik al een lijst met aanvullende preventieve maatregelen aanbevolen. Een van deze maatregelen is een goede vitamine D status. Door onderzoek op overleden Covid-19 patiënten is namelijk duidelijk geworden dat een tekort aan vitamine D ook bij kan dragen aan complicaties. Vitamine D (en C) dragen bij aan een goed functionerend immuunsysteem.

HOMEOPATHIE

Er is tot nu toe één, weliswaar klein, onderzoek bekend onder homeopaten met de resultaten van homeopathische behandeling voor Covid-19. De uitkomst hiervan was dat van de 204 (vermeende) Covid-19 gevallen 64 %zich heel veel beter voelde door de behandeling, 28% veel beter en slechts 7% voelde geen verschil. Bij niemand waren de symptomen verergerd door de behandeling. 

Belangrijk in de behandeling is dat de middelen aansluiten bij de symptomen die horen bij de fase waarin de ziekte zich bevindt. Er is niet slechts één middel dat bij iedereen werkt. Waarschijnlijk is dat juist de kracht van de homeopathie; dat er specifieke middelen voor specifieke symptomen ingezet worden. Het beste is dat je in de eerste fase van besmetting al homeopathische ondersteuning krijgt. Als je na een Corona besmetting last blijft houden van  extreme vermoeidheid of longklachten, dan kan homeopathie ingezet worden om het lichaam weer in balans te krijgen.

Het allerbeste is natuurlijk gewoon gezond blijven. Laten we met zijn allen daar waakzaam op blijven. Ik wens je een goede gezondheid toe.

Maart/april detox maanden

Ondanks de nachtvorst laten de eerste tekenen van het voorjaar zich al zien. De narcissen komen

Waarom EPD3 werkt

Veel mensen die het EPD3 programma hebben gevolgd gaan bewuster eten na het ervaren van de

Corona Spreekuur

Corona Spreekuur Het Coronavirus neemt epidemische vormen aan. Het veroorzaakt een zware griep die voor zwakkere

Is cholesterol gevaarlijk?

In de jaren 60/70 werd cholesterol voorgesteld als dikke vet klodders die een rioolbuis verstoppen. Deze