Hoe zit dat nou met GM?
We komen allemaal in aanraking met genetisch gemanipuleerde (GM) producten. Of we dat nu willen of niet. Als iets zich van nature evolueert is dat heel iets anders is dan geforceerd een gen manipuleren. En het moet ook letterlijk geforceerd worden, want anders lukt het niet eens. (Veel pogingen mislukken omdat sterke en gezonde cellen een onbekend gen zullen afstoten.) Wat hebben we eigenlijk tot nu toe bereikt met genetische manipulatie?
De argumenten voor genetische manipulatie (GM) zijn:
- Het zou de oplossing zijn om hongersnood te voorkomen door betere opbrengsten
- Het zou gewassen bestand maken tegen droogte, koude, stikstofarme grond, verzilting en overstroming
Wat hebben we tot op heden met GM bereikt?
- Een toename van glyfosaatresistentie (je weet wel, de onkruidverdelger die bijenvolken uitroeit).
- De ontwikkeling van een pesticide (Bt-toxine) die niet op het gewas gespoten wordt, maar in het zaad ingebouwd is.
- Patenteerbare zaden waarmee veel winst wordt gemaakt, en waardoor zaden geen eigendom meer zijn van de natuur en iedereen.
- Schade aan onze gezondheid en het milieu. De voedingsstoffen die vooral genetisch gemanipuleerd zijn: Maïs, rijst, aardappelen, zaden, soja, zalm, garnalen. Ook indirect krijgen we het binnen via het vlees dat we eten en de lucht die we inademen. De Bt-toxine zit ook in de pollen van katoenplanten en maïs, maar ook in de grond en het grondwater waar de gewassen in gestaan hebben. Dit toxine wordt in verband gebracht met toename van allergieën, aantasting van niercellen en het darmslijmvlies.
Wat hebben we niet met GM bereikt?
Daar kunnen we kort over zijn: Al die argumenten vóór GM zijn tot op heden niet waargemaakt!
Sterker nog, vergeleken met GM geeft traditionele veredeling van gewassen:
- Een hogere opbrengst bij droogte
- Een hogere opbrengst bij stikstofarme grond
- En dus een betere manier om armoede en honger te bestrijden
Money makes the world go round
Kortom, er is veel voor te zeggen om voor de natuurlijke weg te gaan. En eigenlijk weten we dat wel, maar waarom doen we het dan niet? Waarom proberen we de natuur zo naar onze hand te zetten dat het niet meer natuurlijk is en daarmee onze leefomgeving en eigen gezondheid schaden? Ik denk dat ik het antwoord wel weet…
Wat kun je zelf doen om zo natuurlijk mogelijk te blijven eten?
Probeer in ieder geval de hieronder vermelde producten zoveel mogelijk van biologische oorsprong te eten:
Maïs, rijst, aardappelen, zaden, soja, zalm, garnalen, melk, boter, vlees en eieren.
In de supermarkt zijn biologische aardappelen, rijst, sojamelk, melk, boter en eieren goed verkrijgbaar en ook betaalbaar.
Bron: Institute of Science in Society