Vlees is de laatste dagen een hot item. Met name bewerkt vlees (worst, vleeswaren e.d.) worden in verband gebracht met een verhoogd risico op darmkanker.
Sinds 2005 is kanker de meest voorkomende doodsoorzaak , op de voet gevolgd door hart-en vaatziekten. Een derde van alle mensen in Nederland overlijdt nu dus door kanker. Daarbij staat longkanker nog altijd op nummer 1. Op nummer 2: borstkanker bij vrouwen en darmkanker bij mannen. Van darmkanker is slechts 5-10% bepaald door een erfelijkheidsfactor, de rest door leefstijl.
Kanker en hart-en vaatziekten maken samen tweederde uit van alle doodsoorzaken. En beide zijn ze sterk gerelateerd aan ons voedingspatroon en leefstijl. De positieve kant is dat we daar zelf heel veel invloed op hebben!
Wat is er mis met vlees?
Roken is een van de meest bepalende factoren om longkanker te krijgen. Voor darmkanker is dat ons voedingspatroon. Dat is overduidelijk aangetoond: Families die uit landen komen waar dikke darmkanker nauwelijks voorkomt, krijgen binnen twee generaties net zo vaak darmkanker als wij. Met name het eten van grote hoeveelheden rood vlees is de boosdoener: rundvlees, varkensvlees, lamsvlees en geitenvlees en bewerkt vlees (vlees dat is geconserveerd door rook, toegevoegd zout of chemische conserveringsmiddelen). Het advies is nu om geen vlees meer te eten of in ieder geval flink te minderen.
Eiwitten
Als je mensen vraagt waarom we vlees moeten eten, dan is het antwoord steevast: Omdat we eiwitten nodig hebben. Dat klopt, die hebben we nodig. Maar hoeveel? Hoe zit het dan met kip en vis? En zijn er ook andere bronnen van eiwitten?
Waar zitten eiwitten in?
In vlees, vis, zuivel en ei zitten eiwitten. Maar ook in alle groenten, peulvruchten, paddestoelen, granen, noten en zaden. Voor de meeste mensen is 15% van de totale energiebehoefte aan eiwitten voldoende. En die halen we makkelijk uit plantaardige voeding, dus een tekort aan eiwitten komt zelden voor. Er zijn topatleten en vechtsporters die één bonk spieren zijn, zonder dat ze maar een gram dierlijke eiwitten eten.
Wat krijg je nog meer van vlees?
De president van de American College of Cardiology, de cardioloog Dr. Kim Williams kwam vorig jaar in het nieuws omdat hij zelf een veel te hoog cholesterol bleek te hebben en sindsdien een volledig plantaardig dieet adviseert. Hij is zelf cardioloog en at al jaren volgens de dieetadviezen die gelden ter voorkoming van hart- en vaatziekten: geen rood vlees, kip zonder vel, veel vis, fruit, groenten en granen. Hij begreep daarom niets van zijn te hoge cholesterolwaarden en ging op zoek naar de oorzaak. Hij kwam erachter dat kip zonder vel meer cholesterol bevat dan varkensvlees! Niet dat varkensvlees een goede keuze is, maar toch. Hij besloot om ook geen kip of ander vlees te eten en alleen nog maar plantaardig*. Zijn cholesterol was binnen 6 weken weer binnen de normen. Hij hoorde ook van iemand in zijn kliniek die eigenlijk een bypass of stent nodig had, maar na 6 maanden door een switch naar plantaardig eten niet meer geopereerd hoefde te worden. De vaatwanden waren voor een groot deel hersteld van schade!
*Een uitzondering wordt vaak gemaakt voor vette vis omdat deze veel omega 3 vetzuren bevat, die de vaatwanden juist beschermen. Maar, vette vis bevat tegenwoordig helaas ook zware metalen, die een gezondheidsrisico vormen, met name voor de hersenen
Wil je ook de twee toppers doodsoorzaken vermijden en zoveel mogelijk invloed hebben op gezond ouder worden? Dan heb ik 3 adviezen:
- Eet vooral plantaardig
- Zorg voor een gezond gewicht
- Beweeg dagelijks
Vind je het lastig om een ander voedingspatroon te integreren in je leven? Neem contact op als je wilt weten hoe ik je daarbij kan helpen