De overgang en ‘midlife’ is een tijd waarin de balans van het leven opgemaakt wordt. Opvallend is dat veel mensen in deze levensfase kiezen voor een gezonder leven. Misschien herkent u dit en wilt u gewicht verliezen, meer gaan sporten, minder afhankelijk zijn van medicijnen? En misschien heeft u zelfs de ambitie om 100-plus te worden? Om onze kansen hierop te vergroten kunnen we leren van de bewoners van het Japanse eiland Okinawa. Op dit eiland woont 92 procent van de 100-plussers in Japan. Waarom de mensen van Okinawa zo gezond oud worden is uitgebreid onderzocht.
De conclusie hieruit is dat de Okinawanen zich aan 5 belangrijke leefregels houden, te weten:
1 Een dieet met vooral granen, vis en groente
2 Weinig stress
3 Leven in een hechte en zorgzame gemeenschap
4 Veel lichamelijke activiteit (langer werken, meer lichaamsbeweging en hobby’s zoals tuinieren)
5 Een gevoel van zingeving, zoals een spirituele overtuiging.Hun dieet lijkt veel op het mediterrane dieet, wat in Westerse landen als het meest gezond bekend staat. Het bevat veel vitale voedingsstoffen en goede vetzuren zoals omega 3. Een typisch mediterraan gerecht bevat veel groenten, gecombineerd met granen, verse kruiden, vers fruit en vis en weinig vlees. De hoeveelheid calorieën is over het algemeen lager dan van onze Hollandse pot, wat ook het gewicht ten goede komt.Als voorbeeld van de Mediterrane keuken deze heerlijke salade. Lekker als bijgerecht of als lunch. Mediterrane salade van gegrilde groenten
Ingrediënten
- 3 dunne plakken courgette (in de lengte gesneden of geschaafd)
- 2 plakjes rode paprika
- 2 plakjes gele paprika
- 3 dunne plakken wortel (in de lengte gesneden of geschaafd)
- 100 gram gemengde sla
- Handje pijnboompitten
- 5 eetlepels balsamicoazijn
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 à 2 eetlepels dadelstroop
- Tuinkers of kiemgroenten
- Peper & zout
Bereidingswijze:
– Gebruik de grillpan , de barbecue of verwarm de oven voor op 200 graden.
– Grill de groenten tot ze mooi bruin en lekker zacht zijn. Afhankelijk van welke methode u gebruikt duurt dit circa 10 tot 20 minuten.
– Rooster in de tussentijd in een droge koekenpan een handje pijnboompitten goudbruin.
– Maak een dressing van de balsamicoazijn, de olijfolie, peper & zout.
– Voeg, als u het wat zoeter wilt, 1 eetlepel dadelstroop toe.
– Leg op een plat bord een laagje gemengde sla, verdeel hierover de gegrilde groentes en giet daar de dressing overheen.
– Bestrooi met de geroosterde pijnboompitjes & tuinkers of kiemgroenten naar wens.
De salade kan nog verder aangevuld worden met bijvoorbeeld: gerookte zalmreepjes, olijfjes, fetakaas, zongedroogde tomaten, e.d. Voor niet-vegetariërs is gegrillde of gestoomd de vis er lekker bij.
Bronnen:
Medisch Dossier
Recept: Mytaste
Gepubliceerd in HM Magazine 2018